Geschiedenis van voormalig klooster Stokershorst en InnEssence.

Ons afgelegen terrein aan de Noordervaart is door de broeders van de orde van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten in 1893 gekocht. In het dorpje Heibloem, 3 kilometer verderop, was al een klooster van dezelfde orde gevestigd. In dit klooster werden ontheemden kinderen opgevangen en opgeleid. Samen met de broeders liepen deze kinderen dagelijks naar het terrein van Stokershorst om het nieuwe klooster op te bouwen.

In 1900 was het hoofdgebouw klaar en in 1903 woonden in het nieuwe klooster al 70 ontheemde kinderen samen met de broeders. De kinderen waren of uit huis geplaatst of wezen en kwamen naar het klooster om opgeleid te worden tot schilder, timmerman of smid. In 1906 was het terrein klaar om de eerste zondags diensten te ontvangen en in 1910 werd er ook een boerderij geopend om de kinderen op te leiden.

De Duitsers vernietigden het gehele klooster. Alleen de slaapzaal voor de jongens en de eetkamer hebben de oorlog overleefd.

Nadat de oorlog voorbij was werd het klooster in gebruik genomen als rusthuis voor gepensioneerde broeders. De laatste bewoners vertrokken in 1972 en het klooster werd te koop gezet.

In 1974 kwam het gebouw kwam in het bezit van een Duits echtpaar dat hier een bezinningscentrum van maakte voor volwassenen.

Na een langere tijd als huis voor rust en bezinning gefunctioneerd te hebben werd Stokershorst in 2016 gekocht door een echtpaar en werd Stichting Stokershorst een feit. Het doel was een liefdevolle plek te creëren voor jongeren die vastgelopen waren in de samenleving met daarbij de wens als gemeenschap zo ecologisch en zelfvoorzienend mogelijk te leven. De rust, de natuur en de afgelegenheid van de plek deed de jongeren die er tijdelijk verbleven zeer veel goed.

Helaas kwam er 2 jaar na opstarten van het project een einde aan. Er werd besloten voor bezuinigingen op de 24 uurs zorg en dit maakte het voor de eigenaren van Stichting Stokershorst financieel niet meer mogelijk de plek te dragen.

De eigenaars laatste wens voor Stokershorst was de plek over te dragen zonder dat de ziel en de genezende kracht van de plek verloren ging.

Het universum beantwoorde de wens van eigenaren: eind 2018 werd Stokershorst overgenomen door twee jonge entrepreneurs en was de geboorte van InnEssence een feit. De rode draad van het gehele project: het BIOCENTRISME Leven uit respect voor mens, natuur en dier. Alles begint bij je eigen kern en waarde. Hier kan het BIOCENTRISME opnieuw herleven en mogen we ‘zijn’.

Visie – InnEssence wil een wereldwijde beweging op gang brengen en een facilitator zijn van innerlijk leven in het leven van mensen in harmonie met de natuur.

Misie – Hier op Innessence co-creëren we een retreat centrum / ecovillage, waar we mensen uitnodigen een leven te verkennen vanuit hartsverbinding. We doen dit door te voorzien in een plek om je terug te trekken, voorzien van inzichten en activiteiten voor groepen en individuen. We promoten een gezonde leefomgeving, terwijl we in harmonie met de natuur leven en zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn.

Stokershorst blijft een plek met afwisseling, verschillende mensen en verschillende ervaringen, net zoals het leven zelf.

De wens van de plek is innerlijke transformatie en dat gaat niet altijd zonder turbulentie.

Tot snel!